Site icon Opsumo

De beste skandinaviske kokebøkene å lese nå

De beste skandinaviske kokebøkene å lese nå

Mer enn et tiår etter at det startet, er den nye nordiske kulinariske bevegelsen fortsatt sterk, og det er en helt ny høst av appetittvekkende kokebøker som beviser det. Fra nordiske kafferitualer til baking med sakte gjæring og visuell historiefortelling, vil du at disse skandinaviske kokebøkene skal stå i bokhyllene dine.

Her er de beste skandinaviske kokebøkene for alt fra skandinavisk brødbaking til sesongens retter:

Klassiske skandinaviske kokebøker

Magnus Nilsson, den svenske kokken bak Faviken, har satt sammen 700 oppskrifter fra hele Norden, inkludert Færøyene, Grønland og Finland. Oppskriftene går fra tradisjonelle og velkjente til rare og mindre kjente. Nilsson tar leseren gjennom hvordan du lager hver oppskrift på en tilgjengelig måte, og organiserer oppskriftene etter mattype for enkelhets skyld. Det er en stor, vakker kokebok full av god informasjon som faktisk er brukbar.

Ingen liste over skandinaviske kokebøker ville vært legitim uten denne boken: Bibelen om dansk matlaging av gudfaren til New Nordic, Claus Meyer. Meyers tittel angående New Nordic er imidlertid litt misvisende, fordi mye av matlagingen hans faktisk er veldig tradisjonell. Denne boken er nettopp det – alle oppskriftene du vil vite for å lage et komplett bord med danske herligheter, fra bakevarer til sild til bolle i karry. Ingen bilder, bare trinnvise instruksjoner.

NB: denne boken er kun tilgjengelig i Danmark, på dansk.

Denne omfattende boken med nordiske oppskrifter ble nominert til James Beard Award i 2016. Med enkle oppskrifter på både salte og søte, klassiske retter, er dette definitivt en kokebok du vil strekke deg etter igjen og igjen. Denne boken handler ikke om kompliserte tallerkener; alt handler om hjemmelaget mat og hvordan du kan bringe nordiske smaker inn i livet ditt på en ekte måte.

Nye nordiske kokebøker

Ikke alle kan få bord på verdens beste restaurant, men René Redzepis noma Time and Place vil få deg til å føle at du var der. Det er en slik kokebok man kjøper for å begjære seg etter de lekre bildene, samt lære noen utrolige teknikker og oppskrifter. Selv om den er snart 10 år gammel er kokeboken ikke mindre fantastisk eller opplysende.

Debutkokeboken til Gunnar Gíslason, kokken bak Reykjavíks Michelin-stjernerestaurant Dill, dokumenterer moderne islandske kulinariske tradisjoner gjennom bilder, oppskrifter og personlige historier. Gíslasons retter gjenspeiler det unike ved landets flora og fauna, og er en sann feiring av Islands matkultur.

Essential Scandi Baking

For det perfekte brødet, spesielt surdeig, gå rett opp. Utgitt i 2017 av Claus Meyer, Meyer’s Bakery er evangeliet for baking med fullkorn, sakte gjæring. Kokeboken har trinnvise instruksjoner med masse bilder og feilsøking som kan lede selv den motvillige bakeren til et deilig brød. Dette er en flott bok for både eksperter og nybegynnere.

Ta med smakene fra Skandinavia til kjøkkenet ditt med de deilige søte og salte godbitene som er omtalt i denne bakeboken. Dessuten er det en San Francisco Chronicle årets beste kokebok.

Hygge / Fika / Lagom Kokebøker

Fika er mer enn tradisjonen med en middagskaffe; det er et svensk ritual for å senke farten og nyte livet. I sin kokebok beskriver Anna Brones og Johanna Kindvall det kulturelle konseptet sammen med 50 herlig illustrerte oppskrifter for å skape den perfekte fikaopplevelsen. Elskere av kaffe og wienerbrød: denne er for deg!

Ved å kanalisere det svenske konseptet lagom (“lah-gom”) – som betyr “akkurat den rette mengden” på svensk – gir den svenske kunsten å spise harmonisk et innblikk i svensk livsstil. Med glutenfrie oppskrifter som velsmakende bokhvetepannekaker og minimalistiske bilder, vil denne kokeboken inspirere deg til å omfavne overbærende måtehold.

Denne kokeboken kan virke litt malplassert sammenlignet med de andre, men det er en god grunn til at den er med på listen. Den samme kokeboken er utarbeidet av de to barndomsvennene bak verdens første grøtbar, Grød, en samling av deres mest populære retter. Oppskrifter inkluderer tradisjonelle danske som øllebrød (rugølsgrøt) til mer delikate, sesongbaserte nordiske boller som søt rabarbragrøt. Du tror kanskje ikke du trenger en grøtsentrisk oppskriftsbok, men vi kan forsikre deg om at du gjør det!

Skandinaviske kulinariske reiseskildringer

Denne vakre kokeboken fotografert og skrevet av matbloggeren Nevada Berg høstet kritikerroste kort tid etter utgivelsen. Kokeboken forteller en visuell historie om norske kulinariske tradisjoner med hvert kapittel sentrert om et annet element av lokal matkultur. Oppskriftene spenner fra røkt ørretmousse til kanelboller, og viser at Norge er en kulinarisk kraft innenfor den nye nordiske bevegelsen.

Både en kokebok og en visuell glede, denne boken jobber med kjente kokker som Nicolai Nørregaard, Claus Meyer, Rasmus Munk eller Kamilla Seidler for å få deres tolkning av klassiske danske oppskrifter. Sammenkoble disse oppskriftene – som kan være litt kompliserte og involverte, men er utrolig velsmakende – med bilder og historier om det nordiske landskapet. Det er en kokebok, men også en bok om kulturen i nordisk mat og hvordan kokker stiller seg til den.

For flere kokebøker sjekk ut våre seks essensielle danske kokebøker.

Vær oppmerksom! Dette innlegget inneholder tilknyttede lenker. Ikke bekymre deg, provisjonen vi gir kommer uten ekstra kostnad for deg. For mer informasjon om vårt tilknyttede program, se våre retningslinjer for avsløring.

Exit mobile version