Denne drinken var inspirert av de krydrede vinene jeg har hatt med nordiske venner i løpet av høytiden. De ville alltid brukt en kommersiell vininfusjon, men jeg synes de er for konfekterte og mangler dybde. Denne versjonen skaper en stabil base som kan skreddersys til hva slags brennevin du måtte ha, og kan piskes raskt opp når behovet oppstår i løpet av de kommende ukene. Når du velger en vin for å lage sirupen, gå for noe fyldig, med en god rikdom – en tempranillo, grenache, malbec eller zinfandel ville være ideell, fordi du vil ha en god balanse mellom krydder og tannin i stedet for full frukt.
Glögg toddy
Serverer 1
Til vinsirupen
1 x 750ml flaske rødvin
1 ss tørkede hyllebær
1 appelsin i skiver, skinn og alt
4 nellik
1 grønn kardemommestang
1 kanelstang
1 stjerneanis
1 stykke fersk ingefær på størrelse med tommelen, skrellet, i skiver
450 g gyllent melis
For drinken
25ml rødvinssirup – se ovenfor og metode
35 ml konjakk, whisky eller rom (eller til og med akevitt), avhengig av smak
1 appelsinskive til servering
Ha alle sirupsingrediensene uten sukker i en stor, tykkbasert kjele. Dypp i en tresleiv for å berøre bunnen, løft deretter ut og surr et stykke koketråd rundt halvveismerket. Kok forsiktig opp og la det boble bort til det er halvert (bruk skjeen til å veilede deg).
Når vinen har redusert, skru av varmen, visp inn sukkeret for å løse seg opp og la det avkjøles. Sil over i en ren krukke eller flaske, forsegl og oppbevar den på et kjølig, mørkt sted, hvor det holder i opptil tre måneder.
For å lage glögg-toddyen, hell vinsirupen i et keramikkkrus, tilsett konjakk, whisky eller rom (eller akevitt) og fyll på med 100 ml nettopp kokt vann. Pynt med en appelsinskive og server varm.