12 Beste Norske Desserter (med Oppskrifter!)

0
fyrstekake Norwegian prince cake

De fleste besøkende kommer først til Norge for å se de vakre fjordene, fjellene og nordlyset her. Men når de kommer tilbake til Norge, kommer de tilbake for de deilige norske dessertene!

Ok, kanskje de kommer tilbake for å se mer av Norges fjorder, fjell og nordlys. Men jeg tror det er en god sjanse for at de også kommer tilbake for noen av Norges bakverk og godsaker. Jeg mener, personlig gir jeg skolebrød 90% av æren for at jeg bestemte meg for å flytte til Norge.

Selv om jeg kanskje ikke tenkte den beslutningen fullt ut, for det viser seg at du helt fint kan lage alle mine favoritt norske desserter hjemme i andre land også. Og jeg burde kanskje ha visst det, for mange av disse dessertene er de jeg vokste opp med at min norske mor laget hjemme i USA, spesielt til norske feiringer som 17. mai (Norges nasjonaldag).

Så her er en liste over alle mine favoritt norske desserter sammen med oppskrifter slik at du kan lage dem også! Eller så kan du bare bestille en flybillett til Norge for å kose deg med dem. Eller hvis du er som meg, kan du flytte hele livet ditt hit.

Suksessterte

Sannsynligvis min favoritt norske dessert av alle er suksessterte, også kalt suksesskake og gulkake. Suksessterte er en norsk mandelkake med en kremet eggekremfrosting.

Suksessterte har bokstavelig talt alltid suksess – jeg har aldri sett noen prøve mammas suksessterte og ikke umiddelbart elske den. Mandelbasen er veldig enkel, laget med bare egg, mandler, sukker, bakepulver og et par skjeer med mel, og den gule kremen er like enkel, laget med eggeplommer, sukker, vanilje og kremfløte. Jeg har delt mammas suksessterteoppskrift her. Dette er den beste suksesskaken jeg har smakt, og jeg har smakt mange forskjellige sukseskaker mens jeg har bodd i Norge. Og hvis du vil ha en lignende dessert i form av en kjeks, er disse Sarah Bernhardt-kjeksene med gul krem litt som mini suksessterte dyppet i sjokolade.

Jeg har delt alle mine favoritt norske kakeoppskrifter her.

Kvæfjordkake "Verdens Beste"

Mens min favoritt norske kake er suksessterte, har nordmenn stemt Kvæfjordkake som sin nummer én kake, først i 2002 og mest nylig i 2024.

Kvæfjord ligger i Nord-Norge, mellom de fantastiske Vesterålen-øyene og byen Harstad. Kvæfjordkaken fikk navnet sitt fra de to søstrene fra Kvæfjord som først lagde denne kaken på Café Alliance i Harstad på 1930-tallet.

Oppskriften på Kvæfjordkake spredte seg over hele landet, og nordmenn begynte å referere til den som verdens beste.

Verdens beste er en marengstopsk kake fylt med en fløyelsaktig vaniljekrem. Nordmenn serverer verdens beste på spesielle anledninger som 17. mai, bursdager og konfirmasjoner – du vet alltid at det er en spesiell anledning i Norge når du ser verdens beste kake!

Se min "verdens beste" kakeoppskrift her.

Vafler (Norske vafler)

Jeg har spist vafler i mange forskjellige land, og jeg holder fortsatt fast ved at Norge har de beste vaflene av alle. Jeg lager alltid vafler til vennene mine som besøker Norge, og de er enige. Norske vafler er tynne og smøraktige med et hint av kardemomme. Nordmenn serverer vanligvis vaflene sine toppet med bær (eller bærsyltetøy), rømme eller brunost.

Du trenger en norsk vaffeljern, som dette, for disse. Det søte med norske vafler er at de er hjerteformede! Jeg har delt min norske vaffeloppskrift her.

Lefse & Kling

Lefse er kanskje den mest kjente norske maten, men interessant nok virker det som om lefse i dag er mer populært blant norskamerikanere i USA enn blant nordmenn i Norge. Vi spiser fortsatt mye lefse her, men jeg tror ikke den har helt den samme kulturelle betydningen her som den har blant norskamerikanere.

Lefse er et tradisjonelt mykt norsk flatbrød laget med mel og noen ganger poteter, som fylles med smør og sukker for å lage kling. Det spises ofte som en snack eller søt dessert.

Kling er faktisk en av mine favoritt norske desserter, men jeg liker ikke den ferdigkjøpte versjonen så veldig godt, så hvis jeg vil kose meg med den, må jeg lage den selv. Jeg har delt min lefse- og klingoppskrift her.

Fyrstekake

Fyrstekake, eller prince cake på engelsk, er en klassisk norsk kake som går helt tilbake til 1860-tallet, da Erichsens Bakery i Trondheim utviklet denne oppskriften. Den regnes som litt gammeldags i Norge nå, men det er fortsatt en av mine favoritt norske kaker. Hvis du liker mandeldesserter vil du elske norsk fyrstekake.

Norsk fyrstekake er en vaniljelignende pai med en myk mandelfylling. Fyrstekake smaker herlig varm rett ut av ovnen toppet med pisket krem, men den kan være enda bedre dagen etter.

Kaken kan se litt rotete ut – faktisk tror jeg ikke jeg noen gang har sett en "perfekt" fyrstekake – men ellers er dette en ganske enkel kake å lage. Og uansett hvordan den ser ut, dette er en av de kakene som alltid smaker godt. Du kan finne min fyrstekakeoppskrift her.

Kransekake

En annen klassisk norsk mandelkake som du vil se på alle slags feiringer i Norge er kransekake, som betyr "kranskekake." Kransekake er en seig mandelkake laget av en rekke ringer stablet oppå hverandre for å danne en imponerende tårn. Du trenger et sett med spesiallagde kransekakeformer for å lage denne norske kaken – du kan kjøpe dem på Amazon her.

Du kan finne min kransekakeoppskrift her.

Solskinnsboller

Solskinnsboller, også kalt solboller, er laget med en søt kardemommedeig, rullet med kanel og sukker, fylt i midten med vaniljekrem og drysset med glasur på toppen. Nordmenn lager mange forskjellige typer boller, men solskinnsboller er noen av de mest populære norske bollene.

De er kanskje ikke like kjent utenlands som norske skolebrød, men jeg synes faktisk solskinnsboller er enda bedre enn skoleboller. Pluss at de er et flott alternativ for folk som ikke liker kokos! Det tok meg litt tid å perfeksjonere min solskinnsbolleroppskrift, men nå er jeg veldig stolt av den – jeg synes virkelig disse er de beste solskinnsbollene. Jeg har delt min solskinnsbolleroppskrift her.

Sandnøtter

Sandnøtter er en lett smørkjeks som er spesielt populær i Norge som julekaker. Mange nordmenn lager vaniljesandnøtter, men min familie lager alltid en sitronversjon av sandkaker, som jeg personlig synes er mye bedre.

Sitronen gjør disse kjeksene ganske forfriskende og passende for andre tider av året utenom julen også. De er laget med potetmel i stedet for mel, noe som gir dem en herlig smuldrete tekstur. Jeg har delt min sandnøtteroppskrift her.

Mandelflarn

Mandelflarn, eller mandelblonderkjeks, er populære norske julekaker, men jeg liker å lage dem når som helst på året. De er ganske enkle, laget av mandler, smør, sukker, fløte og litt mel, men de ser så luksuriøse ut med sin vakre blondeform.

De smaker spesielt godt servert med iskrem. Jeg har delt min mandelflarnoppskrift her.

Mazariner

Ok, jeg må ta med en siste mandelbasert dessert her. Hva kan jeg si, nordmenn elsker virkelig å bake med mandler!

Jeg antar at mazariner teknisk sett er svenske, men de er en så populær dessert her i Norge at jeg inkluderer dem på denne listen. Mazariner er mandeltartletter med en shortbreadkakeskall og mandelfylling. De er litt som marsipantarter, selv om jeg ikke er veldig stor fan av marsipan elsker jeg disse.

Jeg har delt min mazarineroppskrift her.

Med alle disse deilige dessertene å velge mellom, er det ingen tvil om at Norge har mye mer å by på enn bare fjorder, fjell og nordlys. Så enten du vil prøve å lage dem hjemme eller bestille en tur til Norge for å nyte dem, er norske desserter definitivt verdt å utforske!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her