Jeg har nettopp kommet tilbake fra en fantastisk tur til Usbekistan i Sentral-Asia. Dette var første gang jeg besøkte dette landet som jeg ikke visste så mye om på forhånd, og jeg skammer meg. For Usbekistan er et land med en rik historie! Det har vært et viktig knutepunkt på den berømte silkeveien med all den rike historien som følger med. Jeg skal ikke gå inn på historien nå, det kommer senere, men i dag vil jeg fokusere på deres utrolig gode brød. Dette er et land med en lang historie når det gjelder brødbaking, og for noen fantastiske brød de har!
I forskjellige deler av landet har de ulike tradisjoner når det gjelder brød. Utseendemessig varierer brødene, og dermed også konsistensen. I Samarkand finner du tynne og store brød med vakre dekorasjoner, mens i hovedstaden Tasjkent er brødene tykkere, mindre og mer saftige. Brød spises til alle måltider. I stedet for ris serveres brød sammen med Plov (nasjonalretten) og de deilige grillspydene (Shashlik).
Det som gjør brødene så lekre er bruken av et spesielt verktøy kalt Chekich. Dette er en slags nålepute som gir vakre mønstre til brødet. Den har ikke bare en estetisk funksjon, men det å stikke mønsteret ned i deigen før steking stopper hevingen akkurat der, noe som gir brødet en fordypning i midten.
Brødene stekes i en tandir, som ligner en indisk tandoor-ovn. Disse varme leireovnene finner du overalt i Usbekistan, enten som dype krukker eller som huler der bakeren går inn i ovnen og fester brødene på den varme veggen slik at de setter seg fast. Når brødene er ferdigbakte, løsnes de med et spesielt verktøy og legges til avkjøling.
Under måltidet er det vanlig at en person bryter brødet og legger stykker på toppen slik at alle kan forsyne seg.
Jeg har prøvd å lage usbekisk brød etter å ha kjøpt med meg et par Chekich-verktøy fra markedet i Samarkand. Jeg klarte ikke helt å få det fine mønsteret, må jeg innrømme, men øvelse gjør mester. Uansett, de smakte helt fantastisk!
Hvis du ikke har en Chekich, kan du bruke en gaffel for å lage mønster.
Her er oppskriften på Obi non – usbekiske brød:
Ingredienser:
– 800 g økologisk hvetemel
– 4 dl lunkent vann
– 0,5 dl melk
– 1/2 pakke fersk gjær
– 70 g smeltet smør
– 2 toppede ss sukker
– 2 ts salt
– Pensle med melk
– Pynt med sesamfrø hvis ønskelig
Fremgangsmåte:
1. Løs opp gjæren i melk og vann. Tilsett sukker.
2. La stå i 10 minutter før du tilsetter smeltet smør.
3. Spe med hvetemel og salt til du har en fin deig. Den vil være litt klissete, men det er bra.
4. Dekk til deigen med plastfolie og et håndkle og la den heve lunt i 2 timer.
5. Del deigen i fire emner og form dem til fire sirkler. Du kan bruke en rund form til å forme brødene.
6. Dekk til og la brødene heve i 30 minutter.
7. Forvarm ovnen til 240 grader, varmluft.
8. Lag mønster i midten på brødet og pensle med melk.
9. Sett brødene midt i ovnen og stek i ca. 15-20 minutter. Tiden vil variere avhengig av brødenes tykkelse. Avkjøl brødene på rist og server mens de er varme.
Disse brødene ble ganske fine, ikke sant?